ETUSIVU  ESITTELY  KOIRAT  PENTUJA  UUTISET  LINKIT  VIERASKIRJA   

 Vanhat kuulumiset: 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011

1.9.
Viime viikonloppuna oli erikoisnäyttely. Siskoni Sinna lähti mukaani ajomatkalle, matkaa kun kertyi yhteen suuntaan 630km. Erikoisnäyttely oli tänä vuonna Turun saaristossa, Kustavissa. Pientä pettymystä paikalle päästyämme aiheutti se, että olin varannut 6 hengen mökin, mutta kun saimme avaimet ja menimme "mökkiin" se olikin huone, jossa oli kuusi sänkyä (ja itseasiassa vain viidessä patja..). Kaiken lisäksi wc ja suihkutilat oli yhteiset viereisen huoneen kanssa. Myöhemmin selvisi, että toiseen huoneeseen olisi tullut neljä ihmistä ja viisi koiraa, joten onneksi saimme vaihdettua huoneemme oikeaan mökkiin, jotta sopu säilyi :) Tosin mökissämme ei sitten ollut sitä suihkua ja wc:tä, joten koirat jäi sitten taas pesemättä.. Samalla hinnalla oltaisiin saatu ihan hotellimajoitus (omalla suihkulla ja wc:llä). Ensi vuonna taidetaan suosiolla ottaa hotellihuone, riippuen tietysti erikoisnäyttelypaikasta ja majoitustarjonnasta.

Ruoka leirintäalueella oli kuitenkin todella hyvää ja mm. aamiaisella oli tuoreita sämpylöitä. Valitettavasti koirat oli pidettävä alueella kiinni eikä niiden voinut antaa leikkiä keskenään.. Näyttelykehä oli suuri, mutta todella epätasainen. Meillä meni kuitenkin ihan hyvin ja Wallu yllätti minut saaden ERInomaisen, huippua! Hiljaa hyvä tulee :) Oona sai "vain" ERIn ollen veteraaniluokassa toinen.. Arvostelut kirjoitan, kunhan ne saadaan. Tuomarina Angie Allan, U.K.


Wallu (Old Cobbler's Mama Said) AVO, ERI3


Oona (Grey Coats I'm so Beuty), VET, ERI2

Kesäkuu
Kiirettä on pitänyt töissä ja vapaalla, enkä ole ehtinyt päivittämään kotisivuja. Tärkeimpiä tapahtumia oli heti kesäkuun alussa, kun Lätsä ja Wallu kävivät testauttamassa luonteensa. Testilappuun kirjattiin aikalailla sitä mitä odotettiin. Wallulle pienenä negatiivisena yllätyksenä, että oli niin vilkas ja positiivisena, että leikki tuomareiden kanssa. Veljekset saivat melkein identtiset pisteet, ainoa ero oli tenmpperamentissä. Molemmat olivat siis oikein mallikkaita lammaskoiria ja Lätsän pisterivi sopisi kuulemma rodun luonneprofiiliin esimerkkikoiraksi. Jos jotain "parannettavaa", niin itse toivoisin taisteluhalun plussalle.. siitä olisi tuolla harrastuspuolella apua :)

Wallu (Old Cobbler's Mama Said)
Toimintakyky +1 (kohtuullinen)
Terävyys +1 (pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua)
Puolustushalu +1 (pieni)
Taisteluhalu -1 (pieni)
Hermorakenne +1 (hieman rauhaton)
Temperamentti +1 (erittäin vilkas)
Kovuus +1 (hieman pehmeä)
Luoksepäästävyys +3 (hyvän tahtoinen, luoksepäästävä, avoin)
Laukauspelottomuus ++ (laukauskokematon)

Pisteet 120
Vähennykset -10
Kokonaistulos +110 pistettä

Lätsä (Old Cobbler's Make my Day)
Toimintakyky +1 (kohtuullinen)
Terävyys +1 (pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua)
Puolustushalu +1 (pieni)
Taisteluhalu -1 (pieni)
Hermorakenne +1 (hieman rauhaton)
Temperamentti +2 (kohtuullisen vilkas)
Kovuus +1 (hieman pehmeä)
Luoksepäästävyys +3 (hyvän tahtoinen, luoksepäästävä, avoin)
Laukauspelottomuus +++ (laukausvarma)

Pisteet 135
Vähennykset -10
Kokonaistulos +125 pistettä

Kesä-heinäkuun vaihteessa  meillä olisi ollut Rovaniemellä näyttely, mutta se jouduttiin jättämään väliin.Todennäköisesti meillä on tälle vuodelle enää vain yksi näyttely.. pitänee katsoa ensi vuonna uudelleen, jos tuota Wallua saisi jossain käytettyä. Lätsä nimittäin valioitui 14.7. Oulun KV näyttelyssä ollen myös PU4! ONNEA!!
Lätsä näyttelyä edeltävänä iltana siistittävänä. Pohjavilla oli pojalta tippunut kokonaan, mutta mitäpä sillä, kun muuten on palikat kohdillaan ;)

26.5.
Oonan toinen tokokisa meni jo paljon paremmin! Tällä kertaa palkkasin Oonan vain silittämällä ja pidin sen koko ajan käskynalla, joko sivulla tai maassa makaamassa. Näin sain Oonan pysymään melko hyvin rauhallisena, mutta hiemanhan tuo vaikutti yleiseen vireystilaan. Seuraamisessa vasemmalle kääntyminen oli jotenkin hankalaa ja kummallakin seuraamisella jäi yksi perusasento tekemättä. Luoksetulossa Oonan olisi pitänyt tulla tiiviimmin eteen, mutta muuten se oli kyllä todella hyvä. Liikkeestä maahanmenossa jouduin antamaan tuplakäskyn, mutta seisomiseen olin extra tyytyväinen, se onnistui (tässäkin tuplakäsky kun katsoin, että pysähtyikö se :))! Hyvä mieli kuitenkin jäi, kun saatiin ensimmäinen ykköstulos ja kaiken lisäksi luokkavoitto!

luoksepäästävyys 10
paikallamakuu 10
seuraaminen kytkettynä 9
seuraaminen taluttimetta 8,5
maahanmeno seuraamisen yhteydessä 8
luoksetulo 9,5
seisominen seuraamisen yhteydessä 8
estehyppy 9
kokonaisvaikutus 9,5

180p./I-palkinto, sij. 1/4

20.5.
Oona ja Wallu kävivät missikisoissa. Odotukset ei Wallun kohdalla korkealla olleet, kun tuomarimme oli suomalainen (Maija Sylgrén) ja he eivät tunnetusti tykkää isokokoisista lammaskoirista. Tuomari on lammaskoirilla melko uusi, mutta oli tarkka ja löysi mielestäni lammaskoiralle tärkeät ominaisuudet. Olinkin positiivisesti yllättynyt, kun Wallu sai EHn ja vieläpä ihan kelpo arvostelun :) Oona oli ROP & ROP-vet, ryhmissä ei sijoitusta tullut.

Wallu: "oikeat rungonmittasuhteet omaava, joskin hieman raajakas uros, jolla hyvä vahva pää, ihana iso kirsu. Oikea purenta. Hyvä kaula. Hyvä luusto ja rintakehän malli. Normaalit kulmaukset. Hieman korkea kinner. Liikkuu hyvin. Hieman suora ylälinja. Korkea-asentoinen häntä liikkeessä. Oikea karvanlaatu. Miellyttävä käytös"

Oona: "oikeat rungonmittasuhteet omaava veteraaninarttu, jolla hyvä vahva pää. Oikea purenta. Hyvä kaula ja rintakehän malli. Oikea ylälinja. Hyvä luusto. Normaalit kulmaukset. Liikkuu yhdensuuntaisesti. Hyväksyttävä hännänasento liikkeessä. Oikea karvanlaatu. Rauhallinen käytös."

Olemme myös aloittaneet haku- ja jälkikauden Wallun ja Oonan kanssa. Wallun hakuilut onnistuivat erinomaisesti, nyt täytyykin aloittaa ilmaisutreenit. Oona jäljesti ihan kelvollisesti ensimmäisen jälkensä. Pientä pyörimistä jäljen päällä, mutta esineet löytyivät ja sehän se kuitenkin on pääasia :) Ilmaisu on jo ok (Oona ilmaisee esineet maahan menemällä), mutta vähän tarkkuutta lisää niin hyvä tulee. Ehkä asiaa auttaa, kun annetaan jäljen vanhentua kunnolla.

5.5.
Oonan tokoura avattu. Ei mennyt ihan niin kuin olin ajatellut. Luoksepäästävyys 10, mutta paikallaolo 0. Siis voi hyvänen aika, se on aina ollut SE liike, joka ei voi mennä pilalle. Oona on aina nakuttanut paikallaan vaikka vieressä olisi tapahtunut mitä, eikä ole koskaan noussut. Tänään sitten se epäonnistuminen kuitenkin tapahtui. Oona jäi hyvin paikoilleen, mutta kun pääsin seisomaan, korjasin pipoa syvemmälle päähän, niin Oona tieten luuli käsien heilautusta luoksetulo-merkiksi. Oona nousi ja otti pari askelta, jonka jälkeen pysähtyi ja meni maahan, kun hoksasi, että tämähän olikin se paikallaolo.. On me harjoiteltu häiriöitäkin, mutta vieras paikka ja mun jännitys teki tieten Oonasta sen verran epävarman, että tänään kävi nyt sitten näin. Koska liikkeestä seisominen ei ole vielä täysin hallinnassa, niin tiesin jo siinä vaiheessa, että ykköstulosta ei saada.Seuraamiset oli loistavia, Oona piti kontaktin hienosti ja seurasi tiiviisti. Mutta tämän päivän suurin kompastuskivemme oli Oonan piippaaminen. Joka ikisestä liikkeestä tuomarimme joutui ottamaan pisteitä pois, kun Oona vinkui liikkeelle lähdöissä. Loppua kohti se vielä kuumeni entisestään ja hypylle meinas karata eikä malttanut tehdä sitä kunnolla.

Mieltä lämmitti kuitenkin tuomarin (Heli Kelhälä) kommentit, kun pahoitteli joka liikkeen jälkeen, ettei pisteet kerro todellakaan meidän tasoa, mutta kun tuosta ääntelystä on sakotettava. Kiitos! Onneksi on jo seuraavat kisat maksettuna, joten uusi yritys vajaan kuukauden päästä vähän paremmalla onnella. Siihen mennessä pitää keksiä, miten saisi tuon ääntelyn pois.

luoksepäästävyys 10
paikallamakuu 0
seuraaminen kytkettynä 9
seuraaminen taluttimetta 8
maahanmeno seuraamisen yhteydessä 7,5
luoksetulo 9
seisominen seuraamisen yhteydessä 0
estehyppy 0
kokonaisvaikutus 8

110p./III-palkinto, sij. 7/9

30.4.
Viikko sitten käytiin poikien (Lätsä ja Wallu) ja Oonan kanssa silmätarkastuksessa. Tarkastajana ELL, Dip. ECVO, pieneläinsair.erik.eläinlääkäri Elina Pietilä(ent. Rusanen). Kaikki saivat terveen paperit perinnöllisistä silmäsairauksista, jee! Wallulle merkittiin yksi pieni "flätti-pilkku", mutta sitä ei lasketa perinnölliseksi muille kuin fläteille ja niilläkään se ei sulje pois jalostuksesta. Molemmille pojille tuli merkintä makroblepharon: lievä. Tämä tarkoittaa siis, että poikien luomirako on aavistuksen liian suuri. Tämä ei kuitenkaan vaikuta esim. jalostuskäyttöön mitenkään, mutta toivottavaa on, ettei jalostuskumppanilla ole samaa merkintää. Oonalle merkintää ei kirjattu, joten kyse on todellakin lievästä viasta. Tämä "vika" on siitä kiva, että sen voi kuka tahansa todeta, joten tervetuloa kurkkimaan Wallua, jos haluaa nähdä mistä on kyse :) Minulle tämä oli täysin uusi juttu, enkä ole kuullut, että lammaskoirille olisi tätä koskaan kirjattu. Kukaan ei varmasti halua lammaskoiralle samanlaisia silmiä kuin joillain spanieleilla/molosseilla, joten tämä tuskin tulee meillä olemaan ongelma ;)

Eilen Wallu pääsi Jermun kanssa koirapuistoilemaan (vaikka meidän piti mennä sinne seuraavan kerran vasta kun maa on kuivunut).


Wallu ja Jermu


Wallu ja Ellen


Wallu laspenvahtina :)

 

14.4.
Eilen kävimme Oonan ja Wallun kanssa Vaasassa. Vaasaan oli matkanneet myös Sanna, Marika ja Tintti ja aamupäivä menikin koiria harjaillessa ja laittaessa sekä kuulumisia kertoessa. Ensimmäiseen näyttelyynsä oli saapunut Sannan kasvatti Onni Vaasasta, joka oli hirmuisen söpö karvapallo :) Todella harmillista, että kehässä Onni murahti Sannalle, kun hän asetteli takajalkoja ja sehän tietysti laski laatuarvosanaa. Harmillista tämä oli siksi, kun pojan käytös muuten oli todella ystävällistä ja harjatessa sitä juuri kehuttiin kuinka hienosti se jaksaa olla harjattavana ja laitettavana. No, ennen seuraavia näyttelyitä täytyy käydä muutamassa mätsärissä, jotta kehäesiintymiseen saa lisää varmuutta. Toivottavasti nähdään kesällä, mukavan oloinen poika. Justiina oli myös kehittynyt oikein todella sieväksi tytöksi! Tykkäsin kyllä kovasti ja tuomarikin tykkäsi, kun palkitsi Justiinalle ERIllä.

Itse ilmoitin näyttelyyn vain Oonan, kun alunperin Lätsän piti tulla näyttelyyn myös. Wallu joutui kuitenkin lähteä mukaan ja käytin sitäkin hallin sisällä :) Hassua, että heti sitä oli joku kuvaamassa, ehkä tuollainen luomu-lampuri miellyttää muidenkin kuin minun silmää enemmän kuin puunattu versio :) Ensimmäistä kertaa saatiin kokea suuressa tapahtumassa palohälytys. Hieman epätodellista, kun kaikki käskettiin pihalla, jossa tietenkin tuli taivaan täydeltä räntää. No, eipä siinä auttanut muu kuin pistää töppöset tassuihin ja mennä sateeseen seisomaan. Hälytys oli onneksi aiheeton, joten päivä jatkui normaalisti vaikkakin hieman myöhässä. Meidän kehä oli jo siinä vaiheessa käyty ja Oona oli ROP ja ROP-vet :) Tällä kertaa olen arvostelustakin samaa mieltä.

Arvostelu: "8-vuotias, vankka hyvän tyyppinen veteraani. Edelleen erittäin hyväkuntoinen. Hyvä pää, silmät ja ilme. Purenta OK. Hyvä luusto. Vankka runko ja raajat. Oikea ylälinja, joka on katoamassa rodusta. Hyvä liikkuja. Hyvä turkinlaatu." Tuomarina Elina Haapaniemi

25.3.
 Nyt on sitten tapahtunut paljon kaikenlaista. Oona kävi hammaskontrollissa ja samalla kuvattiin sen selkä. Varsinaista tarvetta ei selän kuvaamiseen ollut. Oonalla on kyllä mennyt selkä jumiin pari kertaa, mutta ihan kotihieronnalla se on saatu aina auki. Ajattelin kuitenkin, että samalla kun nukutetaan niin kuvataan se kaiken varalta ja saadan rotuyhdistykselle arvokasta tietoa vanhempien koirien luustosta. Selästä sitten löytyikin lannenikaminen 4-5 väliltä spondyloosia (eli nikamien väliin on kasvanut luusilta). Syy selkäjumeihin siis selvisi. Jatkotoimenpiteitä tai lääkitystä tuo ei vaadi, koska siinä vaiheessa kun nikamat ovat jo luutuneet yhteen, spondyloosi ei kipuile. Oonalla tuo spondyloosi on iän tuomaa muutosta, koska perinnöllisenä se näkyisi jo nuorella koiralla ja Oonallahan selkä oli ihan puhdas nuorempana. Se mitä noista kuvista näkyi, niin lonkat ja muut nivelet oli edelleen täysin tiiviit ja puhtaat. Ai niin, kulmahammas voi yhtä hyvin kuin operoimatonkin, joten pulpa-amputaatio on onnistunut täydellisesti!

Yhden viikonlopun vietin kouluttautuen MH-luonnekuvauksen c-toimihenkilöksi. Koulutus oli todella mielenkiintoinen ja huomaan, että aina vain enemmän nämä luonneasiat kiinnostavat. Pitäisi olla käytäntö, että kaikki koirat on luonnekuvattava tai -testattava ennen jalostuskäyttöä. Toivottavasti joskus näin on. Itseäni harmittaa hirveästi, kun näyttelyt määräävät niin pitkälle jalostusta, jolloin luonneasiat tahtovat monesti jäädä titteleiden varjoon.

Tornion näyttelystä meille sitten pesiytyi kennelyskä. Onneksi se meillä sairastettiin todella lievänä, Wallu köhi yhtenä päivänä ja Oona hieman pidempään. Varoaikojen takia meillä jäi kuitenkin treenit väliin yli kahdeksi viikoksi. Tänään menimme Oonan kanssa sitten yli kuukauden tauolta möllikisoihin. Pyysin tiukkaa arvostelua, jotten tiedän millä tasolla me ihan oikeasti olemme, jos niihin virallisiin ollaan menossa. Yksi liike nollille ja silti saimme I-tuloksen, jihuu! Vielä pientä hienosäätöä, kun Oona tahtoo kuumua ja alkaa piipata liikkeiden välissä. Ilmoitin Oonan siis vihdoin virallisiin, saa nähdä kuinka paljon jännitys sitten vaikuttaa kun on tosi kyseessä :)

26.2.
Eilen Oona täytti 8-vuotta! Sen "kunniaksi" ilmoitin Oonan ensimmäistä kertaa veteraaneihin. Mukaan lähti myös pari partista, joten lammaskoirien ollessa kehässä heti aamulla ja partis kehän viimeisinä tuli päivästä melkoisen pitkä. Oona sai EHn, joka pisti hymyilyttämään vaikka tiesinkin, että tuomariltamme voi odottaa "mitä vain". Kyllä Oonassa virheitä on, mutta tällä kertaa en kyllä itse ole samaa mieltä kaikesta Oonan saamasta arvostelusta.

arvostelu: "8v. veteraani narttu. Seistessä selkälinja laskeva. Korkea säkä. Takaraajat saisivat olla pidemmät. Erinomainen pään muoto. Tyylikäs kaula. Hyvä karvanlaatu. Joustava askel, mutta liikkeet ahtaat."

29.1.
Tänään käytiin molempien koirien kanssa möllitoko-kisoissa. Wallu osallistui mölliluokkaan vaikka se ei mitään liikettä vielä kokonaisuudessaan osaa. Lähinnä omaa jännitystä koitan hoitaa, niin ilmoitin senkin. Luoksepäästävyys ja paikalla olosta se sai täydet pisteet ja seuraamisesta ysin! Luoksetulo oli muuten ihan hyvä, mutta ensin se lähti mukaan ja kun toisella kerralla jäi paikoilleen, niin tuli vasta toisella käskyllä luokse. Nätisti kuitenkin haki istumaan eteen ja tuli jopa käskyllä sivulle :) liikkeestä maahan meno nyt meni miten meni, kun joudun sen vielä makupalalla käskemään maahan. Jäi kuitenkin makaamaan ja nousi käskyllä sivulle. Iloisesti se toimi, joten ihan hyvin meni kisatilanne, vaikka kouluttajamme sanoikin, että osaa se Wallu paremminkin nuo liikkeet. Pisteitä keräsimme kuitenkin 99/120.

Oona veteli sitten omalla vuorollaa tasaiseen tahtiin kymppejä :) liikkeestä seisominen oli 8 tuplakäskyn takia, kun joudun sen vielä kädellä pysäyttämään. Hypystä saatiin vain 7, kun se hyppäsi ja pysähtyi hypyn sivulle, enkä mahtunut sitten kunnolla sen viereen seisomaan ja Oona joutui peruuttamaan sivulle.. No, nämä olikin tiedossa ja nyt pitää vain paneutua noiden liikkeiden treenaamiseen. Kokonaispisteet 190/200, joten ehkä uskalla ottaa tavoitteeksi mennä Oonan kanssa virallisiin vielä tänä vuonna, kääks!

28.1.

kirpeässä pakkassäässä ulkoilemassa, -22°C

24.1.
Vähän päivitystä tokotreenailustakin. Oona on tänä vuonna päässyt mukaan Wallun treeneihin, kun Wallu ei tahdo jaksaa koko tuntia keskittyä. Tämä järjestely onkin tuonut poikaan hurjasti vauhtia ja aktiivisuutta, kun joutuu välillä autoon ja toinen pääsee leikkimään. Wallu onkin kehittynyt huimasti ja ottaa jo seuraamistakin todella hienolla kontaktilla. Nouto on hyvällä mallilla "palasina", ainut harjoittelemisen paikka on eteen istuen luovutus, kun se kapula suussa on niin vaikea istua :) Sivulle istumisessa (kapula suussa) ei ole mitään ongelmaa, mutta kun haluan sen luovutuksen eteen.. Sitten taas jäävissä maahanmeno on hankalin (hitain) vaikka luoksetulon pysäytyksessä tipauttaa itsensä maahan.. Mut eiköhän nuo ajan kanssa ala sujua. Nyt tuosta hommasta taas itsekin tykkää, kun treenit ei ole sellaista pilkun viilaamista.

Oona on sitten taas aivan yliaktiivinen treeneissä ja haluaisi tehdä kaikki liikkeet nyt ja heti! Vähän on liikkeet unohtuneet, kun bh-kokeen jälkeen on tokoilut jääneet kokonaan, siitäkin kun on jo lähes kolme vuotta. Liikkeestä seisominen, hyppy ja luoksetulossa vinoon jääminen kun saadaan kuntoon, niin sitten olisi alo-luokan liikkeet taas hanskassa :)

7.1.

Wallu 2v 4kk

6.1.
Hyvää Uutta Vuotta!

Vuoden vaihde meni pienessä pakkassäässä. Wallu säikähti rakettia, kun päästin koirat autosta sisälle. Samalla hetkellä, kun Wallu juoksi sisälle, suoraan sen yläpuolella räjähti raketti.. Häntä koipien välissä se juoksi sisälle ja jonkin verran se haukahteli paukuille, jotka näkyi takapihalla. Verhot pidettiin kuitenkin koko ajan auki ja Wallu malttoi syödä luuta vaikka vähän levoton olikin. Ruuan annoin keskiyöllä ja sen jälkeen Wallu parkkeerasi makkarin ikkunan eteen katsomaan meidän kanssa naapureiden ilotulitusta. Seuraavana päivänä testattiin, miten suhtautuu paukkeeseen, mutta eipä se paljoa korvaansa  lotkauttanut ainakaan YouTuben ilotulistusvideoille :) Eikä se kyllä ole sen jälkeenkään mihinkään paukkuihin reagoinut. Paukkuaran koiran kanssa eläneenä säikähdin, mutta tällä kertaa näyttiin selviävän säikähdyksellä.

Vuosi siis vaihtui melkoisen rauhallisissa merkeissä. Koirat oli tieten ollut viime vuoden kiltteinä, kun saivat niin ison luukasan joululahjaksi :) Wallukin makasi aattona lattialla luu suussa, kun ei enää jaksanut syödä sitä. Nyt ne on jo lähes tuhottu, mutta pitkästä aikaa meilllä oli syömättömiä luita lattialla. Oona pelkäsi pukkia, kun taas Wallu yritti syödä sen parran (oli tieten kateellinen puhtaan valkeasta parrasta).

Tälle vuodelle on tarkoitus käydä Oonan kanssa muutamassa näyttelyssä ja jatkaa jäjestystä ainakin omaksi iloksi. Wallun kanssa toivon pääseväni paimentamaan ja hakumetsässäkin olisi kiva käydä..kunhan löytäisin treeniporukan. Aikapa sen taas näyttää mitä tämä vuosi tuo tullessaan.

 

info[a]chamorus.com