ETUSIVU  ESITTELY  KOIRAT  PENTUJA  UUTISET  LINKIT  VIERASKIRJA   

 Vanhat kuulumiset: 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009

VUOSI 2010

3.1.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Uuden vuoden vastaanottaminen sujui hyvin. Wallukaan ei tainnut mitään traumoja saada vaikka ne pistinkin Oonan kanssa ulos, kun en muistanut että paukuttelu alkaa kuudelta. Vähän se ihmetteli, että mikä sota tänne syttyi, mutta kun ei Oona paukuista mitään välittänyt rupesi Wallukin syömään luuta rauhassa. Muutenkin ilta sujui oikein mukavasti, kiitoksia Riialle seurasta ;)

Wallu kasvaa kovaa vauhtia. Saatiin se pari viikkoa sitten mitattua 51 cm korkeaksi ja painoa n. 18kg. Nyt tasan 4kk ikäisenä korkeutta on 54 ja painoa himpun verran alle 20 kg. Nyt kun turkkikin on hieman kasvanut ei poika näytä enää niin rimpulaltakaan :D Luonteesta on tullut esille paljon piirteitä, jotka muistuttavat isäänsä. Wallu muun muassa katsoo ja kommentoi telkkarista koiraohjelmia ihan samalla tavalla kuin Rasmus viime jouluna meillä ollessaan, niin suloinen :)

Tänään käytiin ensimmäisessä mätsärissä. Wallu käyttäytyi huippu hienosti ja sai paljon uusia ihailijoita :) Kehässä Wallu käyttäytyi yllättävän hyvin siihen nähden, että näyttelyhihna oli kaulassa ensimmäistä kertaa. Malttoi seisoakin nätisti vaikka harjoittelu on jäänyt aika vähille. Rennosti otti koko homman ja makasi suurimman osanreporankana lattialla. Ai niin, Wallu sai punaisen ja pääsi jatkoon, mutta ihan palkinnoille ei tällä kertaa päästy. 

11.1.

Oonan Kajaanin reissu oli oikein onnistunut, Oona oli nimittäin Rop kera Cacibin!
Arvostelu:
"Hyvä tyyppi ja koko. Feminiininen, hyvä pää, mutta kuono-osa voisi olla kirsun verran lyhyempi. Hyvä purenta. Kaunis kaula ja ylälinja, vaikka antaakin aavistuksen pitkän vaikutelman. Hyvin kulm. etuosa. Riittävän voimakas runko, vaikka voisikin olla aavistuksen syvempi. Hyvä lanne. Polvikulmausta voisi olla enemmän. Koira liikkuu kauniin, pitkin askelin säästeliäästi ja tehokkaasti. erittäin hyvä karvanlaatu." Tuomari: Satu Tanner

Lätsä kävi myös viime viikolla vierailemassa ja saatiin jonkinmoiset poseerauskuvat otettua. Harmi kun tajusin vasta myöhemmin, että olisi pitänyt laittaa matto tassujen alle, niin olisivat pystyneet seisomaan paremmin.. Noh, ensi kerralla sitten!

 
Wallu vasemmalla ja Lätsä oikealla, ikää pojilla pari päivää yli 4kk (kuvat: Virpi Nokia)

Samaa tahtia pojat ovat kasvaneet ja yllättävän tasaisesti. Lätsä on ainakin aina näyttänyt oikein sopusuhtaiselta kun sitä on nähnyt. Mielenkiintoista nähdä millaisia pojista isona tulee. Oona ja Wallu tulevat edelleen loistavasti toimeen keskenään, nykyään meillä saa olla luutkin lattialla ilman ärinöitä. Noiden hurjat leikit vain meinaa hieman hirvittää. Vuorotellen hyppivät toisten selässä/päällä ja edes takaisin terassille ja alas, välillä Oona vetää Wallua niskasta portaat alas pitkin pihaa ja Wallu vuorostaan "taluttaa" Oonaa vetämällä sitä hännästä.. vähän pelottaa tuon kakaran koipien puolesta, mutta eipä noita voi pumpulissakaan pitää.


Vilma, Viivi sekä pojat (kuva: Virpi Nokia)

14.2.

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

6.3.

Nyt se sitten alkaa.. nimittäin Wallun takku aika. Yllättävän hienosti se pöydällä makaa, vaikka takkuja harjaa, alkaa vain pöytä käymään kohta pieneksi... 6kk:n mittauksissa korkeutta saatiin 61cm ja painoa 27kg. Käyttäytyminen pojalla on kyllä ollut kympin luokkaa koko ajan. Mitään tuhoja ei ole tehnyt, ainut missä olisi parantamisen varaa on sisäsiisteys. Yksin ollessa kun tekee joka päivä pissan sisälle, onneksi pyyhkeen päälle, joka on helppo pestä, mutta voisihan tuo jo opetella pidättelemään myös meidän poissa ollessa.. Pidätyskyvystä tuo ei johdu, kun öisin voi hyvin pidätellä jopa kymmenen tuntia. Vaikka ovatkin vain osassa talossa päivällä, on tila ilmeisesti vieläkin liian iso, kun pääsevät meiskaamaan keskenään. Tänään olivat kokeeksi kodinhoitohuoneessa ja hyvinhän ne oli siellä pärjänneet. Pitää kokeilla ensiviikollakin ja toivoa, että Wallu "the vieterijalka" pysyy aidan takana :)

Velipoika Lätsää kävimme moikkaamassa viime viikolla ja lähes saman kokoisia ovat edelleen. Lähes pari tuntia veljekset temusivat pihalla ja välillä harjoittelimme hieman narussa juoksemista ja seisomista. Ihanaa kun päivät alkavat pidentyä, niin kohta iltaisinkin näkee jotain. Kuvat joita yritettiin ottaa, eivät taaskaan onnituneet, suurin osa kuvista kun on hännänpäitä tai tyhjiä :)

27.3.

Jee, sen jälkeen kun rajattiin koirat päiväksi kodinhoitohuoneeseen, loppui sisälle pissailu kuin seinään! Iltaisin onkin sitten energiaa riittänyt, kun päivät on joutunut nukkumaan :)


"Ohukainen ja paksukainen" :)

18.4.


Karhukopla: Lätsä (Make my day),Wallu (Mama said) ja Risto (Man in the moon) Kuva: Tintti Widen

Wallu debytoi eilen veljiensä kanssa Vaasan näyttelyssä. Aivan huippu hienosti esiintyivät kaikki kolme ja vieläpä näyttivät hyviltä! Lätsä ja Risto olivat kovasti saman tyyppisiä, mahtavan tuuhealla turkillaan. Wallulla on ollut koko ajan erilainen turkki kuin Lätsällä, kun ollaan niitä vertailtu ja näytti ihan "kuikelolta" veljiensä rinnalla :) Tietyllä lailla ovat todella samanlaisia, erittäin tasaisia, mutta silti niin erilaisia. Tällä hetkellä näyttäisi, että Wallu on tullut eniten isäänsä ja Lätsä ja Risto enemmän emäänsä. Kokoa pojilla oli kaikilla, noh paljon. Saas nähdä kasvavatko vielä kovasti, mulle kyllä alkaisi jo pikkuhiljaa tuo korkeus piisaamaan :)

Näyttelyihin menimme hyvissä ajoin, sillä Tintti lupasi (vai vaati?) trimmata pojat. Komeita pikkupoikia "liukuhihnalta" sitten tulikin! Kiitos vielä Tintille! Kehää jouduimme odottelemaan aika kauan, mutta saatiinpahan otettua kuvia ja puhuttua muiden kanssa kuulumiset kerrankin kunnolla. Kehässä pojat käyttäytyivät aivan loistavasti. Jokainen juoksi ainakin suurimmaksi osaksi kauniisti ravilla ja seisominenkin luonnistui hienosti, vaikka poikia oli pyöritelty vaikka miten koko aamu. Tällä kertaa pojat pistettiin ikäjärjestykseen ja kovasti jo odottelemme seuraavaa ttapaamista!

Wallun arvostelu: "Erinomaista tyyppiä oleva. mittasuhteiltaan hyvä. ikäisekseen riittävän voimakas pää. hyvä kuono ja kallo. erinomainen kaula. tyypillinen oikein kaareutuva ylälinja. hyvät, pitkät takaraajat, matala kinner. liikkuu tyypillisesti. riittävä rintakehän syvyys, mutta saisi olla tilavampi. Tulossa hyvä karva." Rop-pentu, kp. Tuomari Marja Talvitie

13.5.

 

Wallun "rämäpää-seikkailut" jatkuu.. Anu kävi meillä Pultti-bullterrierin kanssa ja menimme ensin koirapuistoon, että saavat juostua enimmät energiat pois. Meillä on täällä koirapuistossa agilityesteitä, mutta emme ole Wallua vielä päästäneet isoille esteille, ettei sitten tule vahinkoa. Jostain kumman syystä sillä on kuitenkin aina ollut kova hinku päästä puomille ja olen sen sieltä jo pari kertaa ehtinyt nostamaan pois, kun on sinne karannut. Eilen se sitten pääsi selkäni takaa sinne karkaamaan ja kun toiset juoksikin kauempana niin Walluhan loikkasi komealla kaarella puomin yläosasta maahan. Tänään on sitten toista etujalkaansa arkonut, toivottavasti on vain tärähtänyt eikä vakavampaa sattunut..Mukavaahan se on, ettei pentu mitään pelkää. Putkenkin meni ensimmäisen kerran täyspitkänä ja 90 asteen mutkalla, mutta voisi kai sitä vähän tuota vauhtia hillitä, ettei rikkoisi itseään.

Wallu aloitti toko/agi kurssin Jussin kanssa pari viikkoa sitten ja me ollaan käyty sitten aloittamassa jälki- ja hakukausi. Jäljellä on vähän liikaa intoa, mutta hakuilut sujuvat kyllä loistavasti. Itse olen ihan innostunut lajista ja toivon, että pääsen sitä Wallun kanssa harrastamaan jatkossakin. Pariin näyttelyyn olen molemmat ilmoittanut ja Oonan kanssa koitetaan käydä Ruotsissa, josko sen viimeisen cacibin saisimme.

12.6.

Takana erittäin tuulinen (hiekka myrsky) päivä Raahen ryhmänäyttelyssä. Kovasti saatiin jännittää, tuleeko vettä saavista kaataen, kuten alkuviikon sääennusteet lupailivat. Aamulla ennuste oli muuttunut kuitenkin niin, että sateen pitäisi alkaa vasta kuuden aikoihin. Meidän kehän piti alkaa yhden - puoli kahden aikoihin, mutta olihan se taas reilun tunnin myöhässä. Erittäin tuulisessa kehässä oli tänään kolme lammaskoiraa; Oona, Wallu ja Lätsä. Wallulle tänään EH, mutta Lätsä sai hienosti ERIn ja voitti luokkansa ollen VSP kera Sertin! Onnea!! Tuomari ihastui Oonan silmiin ja kertoi, että hänellä on itsellään 11-vuotias merle-silmäinen lammaskoira :) Oona oli ROP. Lätsä käyttäytyi todella hienosti kehässä, kun taas Wallu esitti kaikki mahdolliset temput ja yritti alkaa leikkimään.. Kuvat piti koittaa ottaa teltan suojissa, kun kehään mennessä kaikki tupeeraukset oli tuuli vienyt..

Ryhmään oli ensin tarkoitus jäädä, mutta tuuli oli sen verran voimakas, että olimme kahden vaiheilla jäämmekö. Lopulta päätin, että käydään juoksemassa ryhmässä, kun ei satanut ja niin jäätiin sitten odottamaan kehän alkua. Noh, sehän sitten alkoi sataa juuri ennen ryhmän alkua, mutta kun koira oli jo laitettu menimme kehään ja ihan hyvä päätöshän se oli, kun Oona valittiin ryhmän neloseksi!!


Old Cobbler's Make My Day


Old Cobbler's Mama Said


Grey Coats I'm so Beauty

Arvostelut (tuomarina Pamela Runderkamp, ryhmä Soile Bister):
Wallu: 9 months. masculine head. I would prefer a broader scull, and more strenght on muzzle. good expression. Needs to settle in topline and more angulation and more hocks. In between coats. moves with lot of temperament. needs more time. lovely temperament. EH2

Oona: 6 years. excellent type. wellformed feminine head. good proportions. wall-eye. scissorsbite. nice typical topline. nice body. nice coat texture (not in her Sunday dress) moved ok. lovely temperament. ROP, RYP-4

12.7.
Raskas mutta erittäin mukava reissu tehty Ruotsin puolelle Gällivaren KV näyttelyyn.Yllättäen Oonan pesu jäi lauantai-illalle ja nukkumaan pääsin vasta kymmenen aikoihin, herätys jo klo 1:00! Ruotsissa lammaskoirat oli ensimmäisenä kehässä ja kehät alkoivat jo klo 7:30. Hyvin ehdittiin näyttelyalueelle, joka oli koulun vieressä isolla nurmialueella. Lammaskoiria oli ilmoitettu neljä, Ayrton oli ainoana uroksissa ja narttuja oli kolme: avoimessa kaksi ja Oona valioissa. Senna voitti avoimen luokan ja sai sertin ja valioitui, onnea! ja PN kehässä juoksutusten jälkeen tuomari pisti Oonan ykköseksi ja saimme sen Cacibin mitä lähdettiin hakemaan! Näin ollen Oonalle voipi nyt anoa kansainvälisen muotovalion arvoa :) Rop kehässä Arppa liiteli ykköseksi ja Oona sai VSP ruusukkeen. Kiitokset vielä Liisalle matkaseurasta ja Mirvalle seurasta.


Oona-rakas nättinä :)

Oonan arvostelu: "Feminin. Utmärkt proportionerad. Bra huvud. Kunde ha något tvärare?nosprafik? Tillräcklig hals. Utmärkt kropp. Bra bestomme. Rör sig väl runt om. Bra päls. Låga haser? Ett blått öga". Tuomari: Eva Valinger

19.7.
Viime viikonloppu oli todellinen harrastusviikonloppu. Wallun kanssa käytiin hakumetsällä lauantaiaamuna ja sen jälkeen alkoi koirien harjaus ja pesu sunnuntaiksi. Wallun pesu luonnistui jo ihan kunnialla, eikä siitä tarvinut pitää ihan koko aikaa kiinni, ettei karkaisi :) Takkujakin alkaa pikkuhiljaa olemaan enemmän ja enemmän.. pahinta aikaa odotellaan. Tällä kertaa näyttelyt olivat Ylivieskassa ja sain kaveriksi siskoni, jota ilman ei reissu olisi kyllä onnistunut. Wallu käyttäytyi tällä kertaa kehässä todella hienosti, vähän joutui pidättelemään juoksussa, kun meinasi tulla homppu-pomppuja. Wallu sai EH:n ja kehut turkin laadusta :) Oona kisasi taas Sennan kanssa ollen tänään paras narttu. Sunnuntai-iltana käytiin vielä jälkitreeneissä Wallun kanssa ja sen jälkeen kyllä kaikki oli ihan väsyjä :)

Tuomarina: Hans Erik Pedersen, Tanska
Wallu:
"correct bite. Acceptable pigmentation. good head proportions. good neck. Acceptable topline. Little steep in shoulder and upper arm. Normally angulated rear. Enough body and bone for age. Moves a bit short in front, better behind. Correct coat texture. good temperament. Well presented." EH1

Oona: "Good head. Correct bite. Excellent neck and topline. very good body and bone. Well angulated front and rear. Moves very good from all sides. Good coat. Well handled." VSP, CACIB

9.8.
Erkkari takana. Mielettömän kuuma päivä ja halli, hiki virtasi koko ajan.. Wallusta ei tänään tunnistettu lammaskoiramaisia piirteitä ja se sai laatuarvostelussa T:n eli tyydyttävän. Tyydyttävän koira saa silloin, kun se vastaa rotuaan ilman yleisesti hyväksyttyjä rodun piirteitä.Oona juoksi itsensä valioluokassa toiseksi, upeasti liikkuvan ja oman suosikkini "Tiki:n" Griland Beauty Bearin jälkeen. PN-luokassa sijoitus sama, joten Oonan päivä meni kyllä niin putkeen kuin voi mennä. Päivän lopuksi Oona ja Wallu juoksivat itsensä kuitenkin "paras pari" -2 sijalle :D Tuomarina Satu Tanner.

 
Wallu ja Oona erkkarissa

Wallun arvostelu: "Ilmava, neliömäinen. Riittävän kookas pää, hyvä kuono + purenta. Toivoisin enemmän otsapengertä. Riittävä kaula. Kovin kapea edestä ja rintakehä hyvin vaatimaton. Raajojen luusto kokoon nähden riittävä. Ylälinja voisi olla hieman korostuneempi ja lantio hieman loivempi. Vaatimattomasti kulmautunut, mutta tasapainoiset sivuliikkeet. Liikkuu hyvin kapeasti edestä ja takaa." T

Oonan arvostelu: "Hyvän tyyppinen, riittävän suuri pää, joskin kuono on hieman liian pitkä ja kallo voisi olla leveämpi. Kaunis kaula ja hyvä ylälinja. Riittävästi kulmautunut edestä. Hyvä rintakehä ja raajojen luusto. Hyvät takakulmaukset, joskin sääri voisi olla pidempi. Erinomaiset maatavoittavat liikkeet. Hyvän laatuinen turkki, joka ei väriltään kuitenkaan puhdas." ERI2, PN2

5.9.
Häät vietetty :) Olimme myös vaeltamassa/retkeilemässä viime viikon (ma-la) Saariselällä. Oona ja Wallu pääsi tällä kertaa reissulle mukaan ja vaellukset tehtiinkin päivävaelluksina, jotta saatiin väliin yksi lepopäivä. Ilmojen puolesta säätiedotukset lupailivat sadetta, joten märkä täysiturkkinen lammaskoira teltassa ei oikein innostanut :) Loppujen lopuksi ilmat kuitenkin suosivat meitä ja joka päivä oli pilvi-poutaa ja lämmintä 5-10 astetta, eli täydellistä vaeltamiseen.

Ensimmäisena päivänä kävelimme 9,5 km ja kävimme katsomassa vanhaa "kulta"kaivosta, josta ei kuitenkaan koskaan oltu kultaa paljoa löytynyt. Seuraavana päivänä tarkoituksena oli käydä Tankavaaran kultakylässä tutustumassa kultamuseoon, mutta hieman pidentyneet reittivalintamme takia, emme sinne kerenneet aukiolo aikana. Kompassin ja kartan avulla matkasimme n. 11 km. Tällä reissulle Wallu sai yhtäkkiä vainun jostain ja hetken päästä edestämme singahtikin pari poroa juoksuun. Onneksi koirat oli kiinni, sillä ihan tosissaan sai Wallua pidätellä kun oli niin tohkeissaa löytämistään poroista. Välipäivän aikana kävimme ilman koiria tutustumassa Inariin sekä matkalla karhunpesäkivelle, jonne saikin kipeiden jalkojen kanssa nousta reilut 400 porrasta, mutta olipahan näköalat! Viimeisenä päivänä teimme pisimmän reissun, n.18km Kiilopään ympäristöön. Ehdottomasti parhaat maisemat koko reissun aikana.

Koirat jaksoivat todella hyvin tassutella päivät, mutta illat maattiinkin tiiviisti takkatulen edessä :) Aamulla kuitenkin meiskattiin kuin ei koskaan olisi päässyt lenkille. Wallu yllätti taas, ollen kuin vanha tekijä vaelluksella, nuotiopaikalle kun saavuttiin laittoi se samantien nukkumaan kiepille jalkojen juureen odottamaan milloin jatketaan. Oona köpötteli kyllä myös hienosti, mutta tahtoo olla välillä vähän malttamaton..tai sitten se vain halusi syödä meidän eväät :)


Wallu täytti 1-vuoden perjantaina, Onnea!

24.10.
No niin, nyt on saatu tietokoneelle tehtyä "vuosisiivous" ja sen jäljiltä kaikki ohjelmat asenneltua uudelleen. Meille ei sinällään mitään ihmeitä kuulu. Ensilumi käväisi maassa, mutta siitä ei kyllä saatu nautti yhtä päivää pidempää. Wallun kanssa olemme käyneet haku- ja jälkitreeneissä aina kun mahdollista. Hakuilut sujuu todella hienosti, ainoa huolenaihe on, ettei haukkua ole vielä löytynyt. Varasuunnitelmana alkoi sitten noutotreenit, josko Wallusta sittenkin tulisi rullakoira? Aika näyttää. Noudon perusteet tuo oppi noin 5 minuutissa, joten potentiaalia rullaankin näyttäisi olevan :)


Wallu jäljestää

Jäljellä edistystä tapahtui ja päästiin jo metsään tekemään oikein pelastusjälki, mutta sitten peltojälki ei oikein enää kiinnostanut.. Yhtenä päivänä tympäännyin ja hainkin Oonan tekemään Wallulle tehdyn jäljen ja sehän sitten yllätti. Jäljesti todella tarkasti koko jäljen, joten nyt sitten pääsee Oonakin takaisin harrastamaan. Pakkohan tuon kanssa on, kun näyttää tuosta niin kovasti tykkäävän, häntä vispaa edes-takas kun nuuskuttaa menemään..


Oonan tyylinäyte, ei tartte vielä paljoa pidätellä :)


..ja keppikin "löytyi"!

24.11.
muutama viikko sitten posti toi Oonan C.I.B. todistuksen postissa, joten nyt Oona on sitten virallisesti kansainvälinen muotovalio.

2.12. 
Joulukuu! Vähän menee aika nopeasti.."Unohdin" ilmoittaa koirat Kajaanin näyttelyyn, kun muistin sen niin viime tipassa, että päätin sitten jättää näyttelyn väliin.Näillä näkymin ollaan menossa vasta Vaasaan. Nyt voi taas sanoa, että onneksi jätin Oonan ilmoittamatta messariin, sillä erkkarin jälkeen se tiputti taas osan pohjavillasta ja nyt se on sen tiputtanut ihan kokonaan.. helppohan tuo on kyllä harjata, mutta ero on valtava, kun Wallu taas tunkee karvaa enemmän kuin tarpeeksi..

11.12.
Joulua odotellessa...

 

19.12.
Joulun odotuksesta tuli sitten vähän erilainen, kuin ajattelin.. Koirat nimittäin leikkivät torstai-iltana hieman rajusti ja molemmilla lohkesi hammas. Wallulta meni ylhäältä I3:n ja Oonalta sitten vähän huonommalla tuurilla toinen alakulmahammas. Wallun hampaalle ei tehdä mitään, seurataan ja poistetaan jos alkaa vaivaamaan. Oona sitten jouduttiinkin operoimaan heti seuraavana päivänä. Oonalle tehtiin pulpa-amputaatio, eli tarkoituksena olisi, että hammas säilyy elävänä ja omalla paikallaan..kovasti nyt sitten toivotaan, että hammas "toipuu" ja Oona saa sen pitää suussaan.. Onneksi meillä oli hieman tuuria matkassa, kun päästiin niin nopeasti lääkäriin, ettei pulpa ennättänyt kuolla, joilloin sille voitiin vielä tehdä tuo amputaatio. Jatkossa sitten käydään kontrollissa kuvaamassa, miten hammas jakselee ja onko hoito onnistunut.

Olin jo varannut Oonalle ajan ienpatin poistoon, mutta se poistettiin nyt samalla ja laitettiin patologille tutkittavaksi.. Onneksi mitään pahalaatuiseen viittaavaa patissa ei "päällepäin" ollut ja patin alla ollut hammaskin (P3) oli hyvässä kunnossa ja säilyi. Nyt sitten toivotaan myös, että patti oli vain jotain hyvälaatuista..

info[a]chamorus.com